Batalla d´arcabuceria volver

16 d´agost

El 16 d'agost comença la reconquesta amb el desembarcament de les tropes cristianes. És l'últim acte de les Festes de Moros i Cristians on els ostatges del capità cristià arriben a la ciutat per tal d'arrabassar-se-la al bàndol contrari. La Batalla d'Arcabuceria i al final de tot el Miracle de la boira marquen aquell moment quan els cristians tornen a conquerir Denia amb la intersecció de Sant Roc.

Igual que per al desembarcament, La Federació de Moros i Cristians de Dénia està a càrrec de l'esdeveniment i realitza el teatre, tant durant la batalla d'arcabuceria com per al miracle de la boira i la posterior rendició.

La batalla d'arcabuceria en les festes de Moros i Crisitans s'ha d'entendre com una representació de totes les escaramusses i batalles cristianes per a recuperar el que considera el seu territori. Representa, doncs, l'enfrontament final amb les explosions i abundant fum.

Però, en aquestes festivitats, abans de la batalla els ambaixadors moros i cristians intervenen a banda i banda de les portes del "castell" en un intent per arribar a un acord pacífic.

Dins del castell el capità i els líders del bàndol moro s'enfronten a una comitiva cristiana a l'altre costat de la muralla de la ciutat. Es duu a terme el parlament en el qual ambdues parts tracten de convèncer l'altra per prendre o no la ciutat. Però també és el moment on cadascú exposa les seves glòries, la seva història i la seva religió. És quan s'imposa el general cristià i encomia el capità moro a rendir el castell.

Al no arribar a un acord els cristians carreguen. Els moros repel·leixen tots els atacs amb els arcabussos, en una escenificació realitzada pels participants, tant actors com festers, de les festivitats.

Nota:

L´arcabús es un arma de foc antiga, semblant a un fusell, que es disparava prenent la pólvora mitjançant una metxa mòbil col·locada en la mateixa arma. Per això podem veure aks festers fumant un puro, per encendre la metxa de l'arcabús.

La utilització de la pólvora i focs artificials a Dénia era una pràctica reservada per a ocasions especials, per tal de realçar la seua solemnitat, i es solia dur a terme des del propi castell. Els registres documenten aquesta tradició a Dénia des de principis del segle XVII, i fins i tot possiblement abans, sent especialment destacada durant les festivitats de la Mare de Déu i de Sant Roc, precisament el sant que es commemora al costat de la moderna festa de Moros i Cristians.

El Miracle de la Boira

El Miracle de la Boira representa la reconquesta de Dénia per part dels cristians. Malgrat els seus esforços, no van aconseguir arrabassar la ciutat al bàndol moro, per la qual cosa van recórrer al sant patró per obtenir ajuda. Aquest episodi es coneix com el Miracle de la Boira.
Segons la llegenda, davant la inexpugnable fortalesa del castell, els cristians van invocar Sant Roc perquè els brindés el seu suport en la batalla.

El 16 d'agost, una densa boira es va aixecar des del mar, cobrint tot el castell. Aquesta boira va permetre als cristians burlar les defenses, ja que els guaites moros no podien veure, cosa que va possibilitar la seva entrada i conquesta del castell. Va ser així com va tenir lloc la reconquesta. Sant Roc, a través de les pregàries del bàndol cristià, va provocar aquesta boira providencial per als moros i crucial per als cristians. El bàndol moro va ser vençut i es va veure obligat a abandonar la ciutat.


Com a colofó a les festivitats, tots els cristians formen un passadís, permitiendo que los moros abandonen la ciudad a través de ese pasaje. La retreta final tiene lugar por la noche, marcando la conclusión de manera más informal con un último disparo del trabuco. Cuando los capitanes de cada filá disparan el último tiro de trabuco, se da por finalizadas las festividades.